UA RU

Секрети гігієни з оновленою «Абеткою харчування»

Команда проекту добряче попрацювала над методичними матеріалами для вчителів, розширила та доповнила їх, а також додала цікаві завдання для учнів. Все це допомагає надати комплексні знання, щоб школярі завжди пам’ятали про особисту гігієну, почувалися у магазинах впевнено, купували корисне та свіже, а потім правильно зберігали придбане вдома. Це одні з найважливіших компетенцій для сучасної людини, якими, як не прикро, володіють навіть не всі дорослі.

 

Перший клас. Як купувати та зберігати продукти

Зазвичай першокласники не лише мають кишенькові гроші, а й самостійно роблять перші покупки. Ось тут і можуть виникнути складнощі, адже дітям непросто розібратися із терміном придатності та особливо із складом продукту.

 

У методичних матеріалах для вчителя є повна інформація про етикетки та про те, як дітям розібратися із загадковими цифрами у терміні придатності. Коли ж школярики переконаються, що обраний продукт купувати можна, вони матимуть перелік правил, на які варто звернути увагу, перш ніж сплачувати за покупку:

 

- перевірити, чи не пошкоджена упаковка продукту, якщо товар ваговий — переконатися, що

  вага вказано правильно;

- на касі переконатися у відповідності ціни тій, що вказана на ціннику;

- після оплати обов’язково отримати касовий чек.

 

Під час уроку діти детально проговорять основні гігієнічні вимоги до їжі, а також такі базові речі, як правила миття рук. Зокрема пригадають, коли це треба робити та навіщо використовувати мило.

 

Другий клас. Гігієна продуктів та їх безпечне споживання

В програмі «Абетки харчування» для другого класу тема «Гігієна харчування» поєднана з темою «Готуємо разом». Здавалося б, однієї години для таких важливих тем замало, але вони насправді пов’язані нерозривно.

 

Впродовж уроку діти разом із вчителем пригадають, що таке термін придатності харчових продуктів та з’ясують основні ознаки зіпсованої їжі. Інше важливе питання — це причини псування молока, м’яса, риби та фруктів, а також те, як цьому можна запобігти.

 

Вчитель розповість, чому важливо дотримуватися гігієни харчових продуктів і, наприклад, вчасно повертати до холодильника відкриту упаковку з соком. У методичних матеріалах програми непросте «холодильне» питання розкрите більш ніж повно. Так, щоб пояснити, чому молоко, м’ясо та сир не можуть лишатися свіжими без холодильника, укладачі програми радять починати розповідь з ролі температури, яка і є найважливішим фактором у розвитку шкідливих мікроорганізмів. Так, при низькій температурі їх ріст сповільнюється, тому у холодильнику продукти та готові страви довше лишаються придатними для вживання.

 

Так само просто пояснити дітям, чому у холодильнику молочні продукти, м’ясо, риба, овочі, фрукти та готові страви мають зберігатися окремо. І не лише у різних контейнерах, а й на окремих полицях. Річ все в тих же мікроорганізмах, які тільки й чекають, щоб перебратися з сирого м’яса на рибу та сир, і не лише зіпсувати смак, а й перетворити їх з корисних на небезпечні.

 

Йдемо до магазину з Питайликом та Смачнюлею

 

Багатьом дітям у магазинах непросто стриматися від зайвих покупок. Щоб допомогти школярикам, у зошиті для першого класу команда проекту запропонувала відправити до магазину за покупками Питайлика. Учні допоможуть йому обрати товари з коректним терміном придатності, підкажуть, якою має бути упаковка та з’ясують, що до магазину краще приходити зі списком покупок і не класти до кошика нічого, що до переліку не входить.

 

Другокласники разом із Питайликом та Смачнюлею з’ясують, як правильно мити продукти для приготування страв. Наприклад, овочі та фрукти потрібно добре промити гарячою водою, а м’ясо, рибу та птицю — холодною. І готувати з них щось можна лише тоді, коли вони є свіжими та мають приємний запах. Що ж до особистих правил гігієни, то школярі та Питайлик пригадають: перш ніж починати щось готувати, потрібно добре вимити руки, вдягнути фартушок та закрити волосся.

 

Уроки з гігієни — важлива складова оновленої програми «Абетка харчування». На відміну від батьків, які зазвичай не підходять до цього питання системно, вчитель зможе надати школярам повне уявлення про харчову гігієну — від секретів розташування продуктів у холодильнику до грамотного вибору продуктів у магазині, і ці навички діти будуть використовувати все своє життя.

 

 

Методичні матеріали та зошити оновленої програми «Абетка харчування» завантажуйте, будь ласка, за посиланнями:

 

Методичні матеріали для 1 класу                       Зошити для 1 класу            

Методичні матеріали для 2 класу                       Зошити для 2 класу          

Методичні матеріали для 3 класу                       Зошити для 3 класу        

Методичні матеріали для 4 класу                       Зошити для 4 класу

         




 


Повернутися назад
Поділитись з друзями