UA RU

Корисні солодощі для дітей

Дуже часто доводиться чути, що солодке дітям їсти шкідливо. Однак це стосується далеко не всіх ласощів. Чи існують взагалі корисні солодощі, які можна пропонувати дитині, не боючись зашкодити її здоров'ю?

Мед

Мед містить до 60 біологічно активних корисних речовин. Взимку він допомагає боротися із простудними захворюваннями. Однак необхідно пам’ятати, що давати мед дітям шкільного віку слід разом з іншою їжею – кашами, фруктами або чаєм. Також корисно вживати його з молоком та кефіром у помірній кількості, додавати його до компотів та фруктових пюре, печених яблук. Доцільно використовувати мед із кислими соками, наприклад, з лимонним або яблучним.

Сухофрукти

Сухофрукти містять цілий ряд мінеральних речовин – кальцій, магній, натрій, залізо. До того ж сухофруктами легко утамувати відчуття голоду, і тому вони чудово підійдуть для перекусу. Пропонуйте дитині компоти, пюре або додавайте трохи сухофруктів в кашу кілька разів на день. Але не забувайте, що це мають бути саме сушені плоди, а не зацукровані фрукти. Їх кількість може бути різною, залежно від страви, але в середньому близько 30 г на день.

Мармелад

Мармелад – це та ж цукерка, але в іншій «обгортці». У мармеладі є пектини – корисні речовини, що містяться у фруктах. Пектини сприяють зниженню рівню холестерину в крові, покращують роботу шлунково-кишкового тракту, допомагають виводити токсини з організму. Найбільше пектину в яблуках, сливах, абрикосах, чорній смородині. Тому найбільш корисний мармелад саме з цих фруктів. Правда, не у всьому мармеладі є пектини, а тому він не весь однаково корисний. Купуючи мармелад, стежте, щоб на упаковці було вказано: до складу входять пектинові сполуки. Корисна «доза» мармеладу» для дітей – 20 г на день.

Домашнє морозиво

Приготоване дома морозиво – по-справжньому корисний продукт! У ньому немає барвників, консервантів та довгого списку «Е», що подовжують холодним ласощам життя. Морозиво, приготоване з молока, має всі якості цього продукту та постачає організму кальцій, фосфор, білок і амінокислоти. У готове морозиво можна додати горішки, сухофрукти або шматочки свіжих фруктів, какао. Все залежить тільки від вашої фантазії!

Пастила та зефір

Виготовляються з трьох основних компонентів – яблук, цукру та яєчного білка. Ця смакота містить цінні елементи – пектини. Вони сприяють виведенню шкідливих речовин з організму і зниженню холестерину в крові. Пастили або зефіру корисно з'їдати не більше 20 г в день. Та купуючи ці ласощі, обов’язково перевіряйте, чи в складі немає барвників, консервантів, ароматизаторів та всіляких «Е».

Чим ще можна замінити цукерки?

Солодощі можна замінити солодкими овочами та фруктами.

Овочі – гарбуз, морква.

Фрукти – яблука, груші, мандарини, апельсини, інжир.

Сухофрукти – інжир, родзинки, чорнослив, фініки.

Замість шоколадних батончиків для покращення роботи мозку можна давати дитині в школу запіканки з морквою, гарбузом і сухофруктами, відвар шипшини, пиріг з медом та яблуками, печені яблука з медом і корицею тощо.


Повернутися назад
Поділитись з друзями