UA RU

Ланчбокс до школи: 5 складових здорового обіду

Овочі та фрукти

Віддавайте перевагу локальним та сезонним продуктам, оскільки вони більш звичні для нашого організму. Взимку це можуть бути сушені ягоди, але переконайтеся, щоб вони не містили багато цукру.

Цільнозернові

Замість звичайних виробів із борошна обирайте цільнозернові продукти. Це можуть бути цільнозернові батончики, цільнозерновий хліб, домашнє вівсяне печиво або макарони із твердих сортів пшениці. Вони містять складні вуглеводи, які забезпечать дитячий організм енергією на тривалий час, а також корисні харчові волокна, мінерали та вітаміни.

Молочні продукти

Молочні продукти – чудове джерело кальцію для молодого організму. Цей елемент вкрай необхідний для здорового росту та розвитку дитини. Віддавайте перевагу продуктам помірної жирності та без додаткових смакових наповнювачів.

Білки

Білок – одна з найцінніших поживних речовин для росту і розвитку дитячого організму. Раціон дитини має обов’язково включати в себе рослинні та/або тваринні білки.

Слідкуйте за балансом

Обід школяра має містити збалансовану кількість білків, жирів, вуглеводів, мікро- та макроелементів. Щодня необхідно їсти продукти всіх категорій, що описані вище.

Не забувайте про воду

Для гарного самопочуття та нормального метаболізму важливо пити достатню кількість води. Приблизна норма для дітей віком від 7 років – близько 1,5 л води на день, але ця норма може коливатися в залежності від активності дитини, її раціону тощо. Просто запам’ятайте золоте правило: склянка води за 15-30 хвилин до їжі та склянка води через 40-60 хвилин після їжі.

 

Приклади готових меню

«Абетка Харчування» разом зі своїми помічниками Питайликом і Смачнюлею склала для вас 3 варіанти меню збалансованого ланчбоксу до школи.

Меню №1

Сандвіч:

Цільнозерновий хліб (2 скибочки)

Листя салату

Хумус

Скибочка м'яса / риби / котлета

Скибочка сиру / нарізане відварене яйце / скибочка помідору / горішки

Перекус:

Склянка молока

+

1 банан

або

1 цільнозерновий батончик з мюслями

Меню №2

Гречана каша (60 г)

Тушковані овочі (100 г)

Куряча парова котлета (100 г)

Перекус:

Цільнозернові хлібці (2-3 шт)

+

Йогурт/закваска помірної жирності (200 г)

або

2-3 скибочки сиру

Меню №3

Цільнозернові макарони (100 г)

Запечене філе індички (80 г)

Свіжі нарізані овочі (100 г)

Перекус:

Грецький йогурт помірної жирності (150 г)

або

Домашній сир (150 г)

+

Сезонні фрукти та ягоди (150 г)

 

Повернутися назад
Поділитись з друзями