ABETKA
UA RU
UA RU

Харчуватися правильно просто. Варто лише почати!

Майже кожного тижня у новинах з’являються повідомлення про те, що знайдено новий найкорисніший продукт харчування. Насправді його не існує, адже усі продукти корисні по-своєму.

Овочі та фрукти. Соковиті овочі варто вживати 4-5 разів на день, а фрукти – 1-2 рази. Адже в них багато не лише вітамінів, а і складних вуглеводів, волокон та мінеральних речовин.

Не варто витрачатися на найдорожчі та екзотичні фрукти. Обирайте те, що по сезону – і цього буде досить. Цікавий факт: зазвичай у холодну пору року ми прагнемо вживати більше цитрусових, зокрема мандаринів. Хоча мали б їсти… свіжу капусту. Справа в тому, що в капусті, особливо квашеної, міститься вітаміну С більше, ніж у цитрусових.

Молоко та молочні продукти. Із молоком ми отримуємо кальцій та фосфор, які потрібні для міцності кісток і зубів. Крім того, молоко містить багато вітамінів. Особливо велика користь від кисломолочних продуктів –наприклад, кефір та йогурти бажано вживати щодня, але якомога свіжішими або приготованими власноруч. Вони багаті на кальцій, вітаміни та корисні кисломолочні бактерії.

М'ясо та м’ясопродукти. Незважаючи на суперечки, м'ясо та сало лишаються одними з найулюбленіших продуктів харчування українців. Ми навряд чи колись відмовимося від традиційних ковбасок, холодців та вареників з м’ясом, якими так славиться національна кухня. І, мабуть, не варто, адже у м’ясі так багато корисного!

Продукти з м'яса багаті на білок, а вітамін В12 сприяє поліпшенню кровотворення та дуже важливий для нормального росту дітей.

Якщо говорити про те, яке ж м’ясо корисніше, то найбільше білка у курятині та яловичині.

Їсти м'ясо найкраще в обід. При цьому людині, що мало працює фізично, краще з’їдати до 100 г м’яса на день.

Риба. Цей продукт необхідно включати до раціону хоча б два рази на тиждень. І якщо м'ясо на вечерю краще не їсти, то рибу – можна і треба. Хоча б тому, що риба, особливо прісноводна, легко і швидко засвоюється, а користі від неї не менше ніж від м’яса.

Риба дуже багата на вітамін D, який є надважливим для побудови кісткової тканини. Дуже потрібні для здоров’я омега-3 жирні кислоти містяться лише у рибі з холодних морів. Тож обмежуватися лише одним видом риби не варто.

Якщо ж ви з особистих переконань не їсте м'ясо та рибу, пам’ятайте, що усі білкові продукти є взаємозамінними, а корисні речовини можна отримати і не вживаючи м'ясні продукти. Альтернативою джерела білка можуть бути яйця, бобові, сир. Вітамін D утворюється в організмі під дією сонячного світла, а омега-3 жирні кислоти містяться у насінні льону, яке можна додавати до каш або салатів із зелені.

 Солодощі. Зазвичай говорять лише про їх шкоду для зубів та фігури. Втім, є у шоколадних цукерках і хороше – вони відмінно піднімають настрій. І все-таки дітям краще замінити цукерки солодкими фруктами, родзинками, горіхами і сухофруктами. А настрій піднімуть занаятія спортом. Яким саме - не важливо, головне, щоб тренування приносили вам задоволення.

Харчуватися грамотно не складно, адже все у природі взаємопов’язано. Вивчайте Абетку харчування з нами! Далі буде більше важливих подробиць про кожен продукт та інших цікавих фактів, які варто знати людині, що дбає про своє здоров’я та вчить цьому інших.

Повернутися назад
Поділитись з друзями