UA RU

Цікаво про порції та режим харчування з оновленою «Абеткою харчування» від А до Я!

Дивовижно, але можна закінчити школу, університет і все одно не розумітися на тому, скільки каші має з’їдати першачок під час сніданку! Хоча насправді все дуже просто і це ті навички, які мають бути у кожної людини — і дорослої, і маленької.


У оновленій освітній програмі «Абетка харчування» питанню порцій та режиму харчування молодших школярів приділено багато уваги. Але це не нудне заучування правил, а навпаки — нагода спробувати себе у ролі дорослого, який сам вирішує, яким буде його меню впродовж дня.


Перший клас. Про порції та дитячі долоньки


«Скільки й чого їсти, щоб бути здоровим? Якщо буду їсти багато — буду повнісіньким Питайликом, а якщо мало — худим Питайликом», — від казкового героя ці запитання звучать кумедно, а для повненького першачка завеликі порції за обідом можуть бути справжньою проблемою. Тому команда програми вирішила допомогти школярикам розібратися  із порціями вже у першому класі.

У робочих зошитах є проста схема раціону та алгоритм визначення порції. Наприклад, фруктів потрібно вживати 1-2 порції на день, а одна порція — це один цілий фрукт, що вміщується у долоні дитини.

Каш та інших продуктів із зерна має бути 4-5 порцій на день. Розмір такої порції — з дитячий кулачок, а якщо це хліб — то скибка. Так само просто можна вирахувати обсяг овочів, м’яса та риби. А ось порції кисломолочних продуктів вимірювати ще простіше — склянками. У меню дитини їх має бути 2-3 порції на день. Що ж до солодощів, то тут про порції не йдеться. Цукерки та тістечка, як і жирні продукти, треба вживати помірно, і про причини такого обмеження учні теж дізнаються у першому класі.


Другий клас. Детальніше про раціон


Ось і настав час роз’яснити дітям, що таке раціон та режим харчування. Оскільки школярики їдять те ж, що й батьки, для когось з учнів точно будуть відкриття. Наприклад, те, що на сніданок краще їсти вівсяну кашу, а не суп чи смажену картоплю, адже каша точно буде кориснішою і енергії дасть більше.

Втім, почати варто з того, що дитячий організм потребує п’ятиразового харчування. Детальна інформація про добовий раціон молодшого школяра викладена у методичці для вчителя. Наприклад, дітям буде цікаво дізнатися, що у м’ясі, рибі та яйцях є незамінні для нас амінокислоти. Також у цих продуктах міститься найбільше білків, які вкрай потрібні для побудови тканин та органів дитячого організму. Тож зовсім відмовлятися від страв, приміром, з риби, школярикам не варто.

Для закріплення знань з кожної теми «Абетки Харчування» передбачені ігри. Цього разу укладачі програми пропонують розділити учнів на три команди та роздати їм по десять карток із зображенням продуктів. Завдання гри — скласти із запропонованих продуктів меню на день та використати при цьому всі картки. Здавалося б, це надто просто, але тут школярики мають пригадати, що на обід бажано їсти три страви — суп, щось поживне, як-от рибу з гарніром, а також фрукти чи сік.


Третій клас. Знайомство з групами продуктів харчування


Окремої теми, що присвячена порціям та режиму харчування, у третьому та четвертому класі немає. Але на школяриків чекатиме нова незабутня мандрівка країною Правильного Харчування. Діти більше дізнаються про групи продуктів та їхню користь для організму.

Першою у своїх зошитах учні зустрінуть групу молока та молочних продуктів. Після розповіді вчителя діти прочитають казочку, вирішать молочні задачі та пограють в ігри. Ще одне завдання — розібратися, якими є рекомендовані порції молока, йогурту, твердого сиру та сиру звичайного. Наприклад, для третьокласника одна порція молока — це повна склянка, а йогурту — лише півсклянки. При цьому на добу дитині потрібно вживати 2-3 порції молокопродуктів і про це теж є у зошитах.

Так само детально учні дослідять групи зернових продуктів, фруктів та овочів, жирів тваринного та рослинного походження і не залишать без уваги солодощі. А потім — обов’язково потренуються у складанні меню.


Четвертий клас. Поглиблюємо знання!


Якщо у 1-3 класі школярики знайомилися із основами правильного харчування, то в четвертому настав час для вивчення принципів харчування за сезонами. Діти будуть складати сезонні меню та дізнаватися про особливості вживання таких продуктів, як гриби чи гарбузи.

Загалом оновлена «Абетка харчування» формує цілісне уявлення про те, що харчуватися правильно — просто і доступно кожному. Більш того, це завжди свідомий вибір і зробити його можуть навіть учні молодшої школи. А всі знання для цього у школяриків будуть завдяки цікавим матеріалам програми та улюбленому вчителеві.

 

Методичні матеріали та зошити оновленої програми «Абетка харчування» завантажуйте, будь ласка, за посиланнями:

 

Методичні матеріали для 1 класу                                   

Методичні матеріали для 2 класу                                   

Методичні матеріали для 3 класу                                   

Методичні матеріали для 4 класу                                   


Зошити для 1 класу

Зошити для 2 класу

Зошити для 3 класу

Зошити для 4 класу

Повернутися назад
Поділитись з друзями